top of page

Kręgliccy

Agnieszka i Marcin Kręgliccy to rodzeństwo warszawskich restauratorów, maniacy dobrego jedzenia i podróży. Od 1989 kreują warszawską scenę kulinarną, przenosząc gości do najciekawszych zakątków smaku. Zaczęło się od azjatyckiego Mekongu, którego kultowe spring–rollsy i żeberka w anyżu, kucharze od zawsze związani z firmą, wciąż przygotowują na specjalne zamówienia.

 

Stworzywszy restaurację włoską Chianti, meksykańską El Popo, greckie tawerny Meltemi i Santorini, Kręgliccy zwrócili się ku kuchni polskiej, nadając jej nowy wymiar w restauracjach Opasły Tom i w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim. W odpowiedzi na potrzeby gości zbudowali dział cateringu, specjalizujący się w organizacji bankietów.

 

Po wydaniu przyjęcia dla przywódców z całego świata w tym Prezydenta Baracka Obamy, media nazwały Kręglickich – Wierzynkiem XXI wieku.

 

Marcin i Agnieszka Kręgliccy są autorami książek W kuchni u Kręglickich, Przyjęcia u Kręglickich. Agnieszka Kręglicka przez lata prowadziła rubrykę kulinarną w Wysokich Obcasach, jest autorką książki dla nastolatków Gotowi, by gotować. Propagując zrównoważone rolnictwo, stworzyli w Fortecy targ dobrej żywności.

231009-FORT_0500-min.jpg
Na zdjęciu zarząd firmy Kręgliccy, Marcin i jego córka, Olga Kręglicka, oraz Agnieszka z mężem Piotrem Petryką.
bottom of page